Friday, March 18, 2011

Home » , » Mentaliti orang kita.

Mentaliti orang kita.



Cakap pakai patella.

Sebelum ni Berita Harian buat kontroversi pasal Ultraman dengan tsunami. Sekarang ni Datin Rosmah pulak. Ini pendapat aku terhadap video Datin Rosmah yang mebayangkan tragedi yang menimpa Jepun akibat kelalaian negara itu melaksanakan pembangunan mesra alam. Ohh, kenapa la mesti kena fikir macam ni? Earthquake langsung tak ada kaitan dengan climate change or pembangunan apa-apa. Gempa bumi, adalah suatu fenomena pergerakan permukaan bumi disebabkan oleh pergerakan yang mengejut di permukaan bumi yang berbatu. Gempa bumi berlaku apabila tenaga yang tersimpan dalam bumi, biasanya di dalam bentuk geseran batu, tiba-tiba terlepas [WiKi]

Eh, Jepun tu dah cukup green oke. Syukurlah Malaysia ada di luar Lingkaran Api Pasifik. Aku rasa kalau Malaysia kena macam Jepun tu, haihh hilang terus dari peta kot.

Tahyul mahyul sana sini.

"Ohh come on! Macam ni lah cerita Melayuu, dah mati, jadi hantu pulak, entah apahapa -.-' *merujuk kepada cerita Kemboja Putih." Itu apa yang kawan aku cakap. Bila fikir balik betul-lah. Percaya sangat tahyul mahyul ni. Semua ni strategi syaitan. Tukar minda, kita beriman dengan perkara ghaib macam wujudnya syurga dan neraka, malaikat etc. Bukan bomoh dukun pawang santau hantu raya etc. Filem melayu pun satu hal :


Bila speaking BI, dikutuk pulun.

Yang jenis ni memang otak tak maju. Ada otak, tak mau pikiaq, ada akai, tak mau pakai. Ni respon aku terhadap video Kami Benci IniAnwarHadi. Aku cari balik video tu tapi dah di-remove. Oh pengecut sungguh. Sorang belagak alim, sorang macam pejuang entah apa apa, sorang macam rempit melalak nyanyi lagu untuk Anwar Hadi tu. Biarlah dia speaking pun, sekurang-kurang dia bertamadun. Sikap sesetengah orang Melayu yang pantang orang yang ber-speaking ni membuatkan masyarakat orang Melayu tak ada kemajuan dalam berfikir. Post kawan aku ni sangat membuka mata orang yang narrow minded pasal speaking BI ni: Fartvxqhlovate

8 comments:

  1. Salam perkenalan dari follower no. 235.

    ReplyDelete
  2. bagus gak entry nih! buat orang sedar! yang arep pernah alami yang cakap bi tuh!tak tahu la kenapa mentaliti orang melayu mcm nih! mcm mne la nak maju kalau macm nih!!

    btw sy pembaca blog anda yang baru!salam kenal~

    ReplyDelete
  3. @arep_lockermonth HAHA, semangat betol :) Em, kena basuh sikit otak depa supaya lebih kedepan.

    ReplyDelete
  4. orang melayu....
    suka menjatuhkan bangsa sendiri..
    iri hati tak kena tempat..
    sbab tu melaytu trus layu..
    haish..

    ReplyDelete
  5. @Solihin Zubir yep. kalau iri hati, terus pakai ilmu hitam. tak paham sungguh.

    ReplyDelete
  6. salam...

    kata2 solihin tu ada benarnya..

    ReplyDelete
  7. betul tu solihin n sekamar rindu..
    janganle melayu terus layu..
    berfikitan positifla selalu..
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  8. macam2 le diaorang ni, semoga japan kembali pulih

    ReplyDelete

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)