Sunday, February 6, 2011

Arsenal hangus, Manchester United kalah buat kali pertama.



Sanggup aku bersengkang mata nak tengok Man U lawan, last-last kalah macam tu saja. Dah la kalah dengan team underdog, Wolve, memang tak boleh belah. Syabas buat Wolves sebab berjaya leburkan impian Alex Ferguson untuk kelabnya terus kekal rekod tanpa kalah. Serius cakap, bila Wolves dah lead 2-1, hati berdebar gila tak terkata. Aku memang kipas-susah-mati Man U.


Apa yang aku dapat bagi pendapat, players Man U banyak lepaskan peluang nak sumbat gol especially Rooney. Adik aku cakap dia macam pengkhianat tak nak bagi gol untuk Man U. Kerja tunggu bola tapi tak sumbat pun gol. 1st half, Man U memang teruk cara main. Last minute nak dekat dekat habis, baru nak pulun nak sumbat gol tapi satu habuk pun tak masuk. Scholes punya pulun nak sumbat gol sampai tertolak bola dengan tangan tapi tak masuk pun. Kesian la juga aku tengok HAHA. Player kesayangan aku, Berbatov main kejap saja sampai second half, lepas tu tukar dengan player lain. Kempunan nak tengok Berbatov tanduk bola. Alex Ferguson kerja tengok jam.


Arsenal pun satu hal. Mula-mula lead 4-0 memang selesa dah. Aku siap loncat-loncat Van Persie bagi 2 gol tapi Newcastle agak hebat sebab boleh kejar sampai jadi seri. Tapi aku tak kagum sangat sebab gol Newcastle tu pun gol penalti disumbat oleh Barton. Aku tak berapa pandang sangat gol penalti ni. HEHE. Aku sekarang tengah tunggu Liverpool lawan Chelsea. Aku nak tengok Liverpool belasah Chelsea, biar Torres tercabut biji mata, biar orang fikir pembelian Torres ni satu kerugian sampai Chelsea terpaksa jual lima bintang bola sepak yang lain. Sesungguhnya Torres dah hilang bisa.


Tapi tak apa, Man U tetap di tangga teratas dengan 54 mata diikuti dengan Arsenal, 50. Manchester City membelasah West Bromwich Albion 3-0 dan duduk di tangga ke-3 buat masa sekarang. Terbaik punya, Everton belasah Blackpool 5-3. Kesimpulan daripada Arsenal dan Man U yang hangus ni, tak semestinya yang hebat itu akan sentiasa hebat.

Friday, February 4, 2011

WikiLeaks dicalonkan untuk Hadiah Nobel Keamanan 2011


Barrack Obama terima Hadiah Nobel Keamanan 2009, Liu Xiaobo pula tahun 2010 dan untuk tahun 2011, web yang begitu kontroversi ala-ala pisang goreng panas, WikiLeaks dicalonkan untuk Hadiah Nobel Keamanan 2011. Serius tak sangka, WikiLeaks yang kerja dia dedah rahsia kerajaan tercalon. Aku rasa tak perlu lah untuk aku ceritakan apa WikiLeaks ni. Semua orang tahu. Tapi kalau ada yang tak tahu tu, tak tau nak cakap apa - katak bawah tempurung kot. Jenis blur punya orang haha.

Snorre Valen, ahli parlimen Norway adalah orang yang mencalonkan WikiLeaks untuk hadiah nobel ni dengan alasan WikiLeaks telah menyumbang terhadap perjuangan untuk hak asasi manusia, demokrasi dan kebebasan bersuara, dengan memdedahkan jenayah dan penyeksaan. Valen cakap, pencalonan ni adalah untuk menyokong kebebasan bersuara. "Even though I do not approve of everything WikiLeaks does, I think it's very important to protect the freedom of speech and the transparency WikiLeaks represents"

WikiLeaks founder sure happy gila-gila. Tapi, Nobel Peace Prize expert Kristian Berg Harpviken cakap pencalonan WikiLeaks tak mungkin. Wkileaks terlalu kontroversi - pendedahan maklumat-maklumat rahsia terhadap orang ramai sangat bahaya terhadap individu-individu tertentu. Hem, buat masa sekarang WikiLeaks founder Julian Assange tengah tunggu sama ada England akan hantar dia ke Sweden untuk disoal atas tuduhan seksual ke atas dua orang perempuan Sweden. Pendapat aku sendiri, aku kurang setuju tapi macam setuju ada juga sebab aku pun sokong kebebasan bersuara hehehe. Tapi WikiLeaks ni terlebih bersuara. DW-WORLD.DE Mashable

Thursday, February 3, 2011

Gelora Mesir.



Dengar saja Mesir ada rusuhan, teringat aku dekat senior-senior sekolah aku yang ada dekat Mesir sekarang. Harap tak ada apa-apa yang jadi. Banyak sangat post pasal revolusi untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Hosni Mubarak ni. Aku malas nak ulas. Banyak site yang boleh refer. Beribu-ribu student Malaysia dekat Mesir. Ex-student sekolah aku pun ramai dekat sana. Kalau tak salah, lebih kurang 11 000 rakyat Malaysia dan kebanyakkannya student la dekat sana. Menurut Bernama 1 FEB 2011, Pelajar Malaysia berpindah ke Rumah Malaysia di Abasia. Seramai 500 pelajar Malaysia akan berpindah secara berperingkat-peringkat dari kediaman masing-masing ke Rumah Melayu Abasiah Mesir (Arma) di Abasiah, Kaherah mulai hari ini (1/2/2011) 

Students Malaysia dekat sana dah lost contact memandangkan internet dengan mobile network dah kena block. Students Malaysia just tahu keadaan dekat luar through berita dekat televisyen dan radio sebab kerajaan Mesir potong internet connection sebab nak elak penyebaran anasir berunsur hasutan.

Sekarang dah banyak rakyat Malaysia dekat sana yang balik ke Malaysia. Lagipun, AirAsia dah sediakan pesawat jenis A340 dan A330. Pesawat tu akan ulang alik 4 kali, bawa rakyat Malaysia ke Jeddah lepas tu transit sekejap. Then, baru ke Malaysia.

Haih, keadaan tak terkawal. Balai polis kena bom, penjara kena pecah, lebih 6000 banduan loncat-loncat seronok. Keselamatan memang tak terjamin dah. Just wondering, macam mana kalau terjadi dekat Malaysia? Nauzubillah. Aku bersyukur negara aku aman walaupun harga barang selalu naik. Minyak pun mahal. Aku nak moto pi kelas tuition nak keluar duit sendiri. Sengkek. Dekat sini - SQUAD PERHUBUNGAN SEMENTARA MESIR-MALAYSIA, blog yang sentiasa update pasal keadaan dekat sana.

Tadi dekat 9GAG, aku jumpa something - Explaining The Egyptian Revolution To Americans Through A Medium They All Understand. Menjelaskan isu yang terjadi dekat Mesir sekarang dalam bentuk poster Indiana Jones. Fakta tu betul ke tak?