Saturday, January 29, 2011

Home » , » Buat yang ditimpa dugaan, ini mungkin satu akan menenangkan anda.

Buat yang ditimpa dugaan, ini mungkin satu akan menenangkan anda.

KENAPA SAYA DIUJI?
" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ;"Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." ( Surah Al-Ankabut ayat 2-3 )


KENAPA SAYA TAK DAPAT APA YANG SAYA IDAMKAN ?
" Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." ( Surah Al-Baqarah ayat 216 )


KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
" Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya..." 
( Surah Al-Baqarah ayat 286 )

RASA FRUST?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." 
(Surah Al-Imran ayat 139)

BAGAIMANA HARUS SAYA MENGHADAPINYA?
" Wahai orang-orang yang beriman ! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah ( dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan ) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan )." 
( Surah Al-Imran ayat 200 )

" Dan mintalah pertolongan (kepada Allah ) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" 
( Surah Al-Baqarah ayat 45 )

APA YANG SAYA DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..." 
( Surah At-Taubah ayat 111 )

KEPADA SIAPA SAYA BERHARAP?
".. Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.." 
( Surah At-Taubah ayat 129 )

DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!
"..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.."

p/s: Harus ada rasa bersyukur di setiap kali ujian menjelma. Itu jelasnya membuktikan Allah mengasihimu setiap masa. Diuji tahap keimanan sedang ramai terbiar dilalaikan. Hanya yang terpilih sahaja antara berjuta mendapat rahmatnya. Allah rindu mendengarkan rintihanmu berpanjangan. Bersyukurlah dan tabahlah menghadap. MESTICA - Rahmat. Thank you Nursyaza Nadiah, your note really make me cry.

2 comments:

  1. thanks sbb buat post ni, betul2 membuka mata :)

    ReplyDelete
  2. @maisarah :) Kawan la ni yang bagi, dia cakap penyuntik semangat. Lepas tu share p la dekat blog. :)

    ReplyDelete

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)