Saturday, October 9, 2010

Home » » Mak belasah anak kecik depan orang.

Mak belasah anak kecik depan orang.



Penggunaan word 'belasah' tuh amatlah melampau. Sebenarnya mak anak tu cuma pukul secara melampau, bukan belasah. Memang melampau. Depan khalayak ramai pulak. Dah la anak, erm, ada la besar 4-5 tahun. Ish, dah la comel.


Benda ni jadi time aku tengah jalan jalan dengan kawan, on the way ke library Seberang Jaya. Anak kecil tu kena pukul dengan mak dia sebab main kotor, I guess. Kena tampar. Rentap. Mainan budak tuh dibaling dekat budak tu. Dasyat, memang dasyat. Aku kira nak snap some pic tapi takut aku yang kena belasah. Tak pasal.


Memanglah mak tu akan marah kalau anak dia main kotor, tapi cara tegur tu salah. Perlu ke pukul anak dengan melampau depan orang ramai? Mak aku sendiri takkan buat macam tu. Percayalah, dengan pukul pukul ni, takkan dapat ubah perangai budak tu. Memang akan berubah, tapi cuba fikir apa akan jadi dengan psikologi budak tuh? Menjadi pendiam, malu, kurang keyakinan diri, skema bala bla bla. Didik anak sebaiknya.

4 comments:

  1. alah..benda kecik ja tu..kt blakang umah aku tiap2 hari...-.-"

    ReplyDelete
  2. cm taw ja cta ni. haha. aku berada di tmpat kejadian. rajin ng tulih masuk blog noh. aku tak tulis la pulak. ~

    ReplyDelete
  3. kena tambah sabar bila menjaga budak2 ni kan

    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  4. hukum anak biar logik skit la kn..
    takkan main2 comot gitu sampai nak blasah..kes dera dh tu..
    anak yg nakal ni kena bnyk bsabar..

    ReplyDelete

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)