Sunday, October 3, 2010

Home » » Calon SPM - Soalan spot oleh Munsyi Dewan Bahasa dan Pustaka #2

Calon SPM - Soalan spot oleh Munsyi Dewan Bahasa dan Pustaka #2



Baru baru ni aku ada post tentang Calon SPM - Mengapa Salah? #1 Okeh, seperti yang dijanjikan, aku akan bagi tau soalan spot untuk 2010, bahagian essy. Soalan spot ni diberitahu sendiri oleh Munsyi Dewan Bahas dan Pustakan, En Mohd Salleh Hassan.

Soalan spot tuh ialah tentang Keharmonian keluarga melahirkan anak anak yang berjaya dalam kehidupan. Aku ada karangan tentang tajuk nie, ditulis sendiri oleh Munsyi nie. Sekali tengok memang agak mencabar tajuk ni. Aku ni nama ja orang Melayu, paper BM tak pernahnya nak score the best. Beliau ada bagi tips untuk jawab essay ni, yang aku kira rata rata memang tak tau. Lagipun, beliau examiner paper BM untuk SPM ni. dah lama gituhh.


Untuk Bahagian A.

  • lima perenggan sahaja.
  • tak lebig dua m/s.
  • 11-12 baris shaja.
  • 3 isi sahaja.
  • dua unkapan menarik, dua kosa kata berdarjah tinggi, dua variasi ayat.
Untuk Bahagian B.
  • tujuh perenggan sahaja.
  • lebih 3 m/s.
  • 15-16 baris
  • 5 isi sahaja.
  • dua ungkapan menarik, lebih daripada dua kosa kata berdarjah tinggi, lebih dua variasi ayat.
insyaAllah, ada semua eleman nie, karangan korang memang boleh score A+. yang nie la yang examiner cari cari. selalunya examiner yang baru akan baca satu persatu, tapi kalau examiner yang lama lama tuh, dia akan cari yang nie dulu. lepas tuh, confirm dia akan semak karangan korang mula dengan markah penuh. kalau ada salah sikit sikit tuh, baru dia potong.

Apa itu variasi ayat?
Cotoh variasi ayat -- Datuk Fadzilah Kamsah, pakar moivasi tersohor pernah mengatakan bahawa keharmonia keluarga merupakan kunci kejayaan dalam kehidupan anak-anak. Jadi, apakah langkah-langkah yang perlu diambil oleh ibu bapa untuk memastikan keluarga sentiasa harmoni seterusnya melahirkan anak-anak yang berjaya dalam kehidupan? -- Ayat tanya yang wujud tu menunjukkan bahawa ayat anda berviarasi. Macam tu laa.

Perenggan !
Ingat, jangan lebih had tulis perenggan. Examiner hanya dibayar untuk baca essay yang cukup 5 dan 7 perenggan, 2 dan 3 m/s sahaja. Setiap perenggan mesti sama sebab ia akan membuktikan yang korang ada idea yang konsisten. Kalau perenggan panjang pendek memang membuktikan otak korang berterabur time tuh. Perenggan yang terlebih atau terkurang akan ditolak 11 markah. Setiap perenggan kena selang ! Untuk lebih bagus, setiap perenggan yang korang tulis tuh, ayat pertama tu mesti senada dengan ayat terakhir perenggan. contoh -- Keharmonian keluarga yang akan melahirkan anak-anak yang berjaya juga dapat dibentuk melalui pengamalan konsep kepimpinan melalui teladan. bla...bla...bla..bla...bla...bla.. Aktual, pengamalan konsep kepimpinan melalui teladan merupakan langkah yang mampu membentuk keharmonian keluarga seterusnya berdaya untuk melahirkan anak-anak yang berjaya dalam kehidupan.


Test pad ! Huh [?]
Test pad yang kita guna untuk tulis karangan pun main peranan. Jangan buat hal. Test pad yang kita guna tulis karangan tuh akan ada 31 baris. Ha, pergi cek uhh. 
  • Untuk baris pertama, tulis kan bahagian karangan dan sedikit kehendak soalan. Ia menunjukkan korang faham apa yang arahan tu nak.
  • Untuk baris kedua, selang. Jangan tulis apa apa.
  • Untuk bari kedua, baru mula tulis karangan.
  • Ingat: karangan mesti cecah baris ke 31.
  • Untuk m/s terakhir, contoh macam untuk karangan bahagian A:  kat m/s kedua, tulislah sampai baris ke 29. Tinggal 3 baris sebelum baris ke 31. Langkah jaga-jaga, takut korang tulis terlajak.
Pheww! Letih jadi cikgu. Ada apa apa yang tak faham?

0 comments:

Post a Comment

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)