Sunday, September 26, 2010

Home » » Improves your load time performance.

Improves your load time performance.

Bila berblogwalking, paling geram bila ada blog yang lambat loading. Sarat sangat dengan macam macam benda. Kadang kadang malas nak tunggu, tapi kalau ada kesabaran, tetap akan tunggu. Cuba improve your load time dengan CSS Compressor. Aku guna cara tu untuk cepatkan loading blog aku. Maybe ramai yang dah tau, atau belum tau. Aku hanya sekadar berkongsi. Credit to Blog Mijie.


CSS Compressor
CSS Compressor meningkatkan waktu buka prestasi dengan menghapuskan komen dari kod, menempatkan setiap command in one single line, buang characters 'white space'yang tidak diperlukan macam ruang, baris baru, dan tab untuk mengurangkan saiznya. Untuk maklumat lanjut tentang online CSS Compression Tools, klik sini.


Cara guna:




  1. Pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML > Tick expand widget templates. Kalau boleh download full template dulu. Just in case kalau error.
  2. Cari kod CSS korang. tekan CTRL+F, cari code body { then, copy code sampai sebelum kod ]]>
  3. Pergi ke web CSS Compressor. Klik image di atas.
  4. Tak perlu ubah apa apa kat situ, terus je paste kod yang di-copy tadi dekat box insert CSS code. Klik compress it.
  5. Copy kod yang telah di-compress tu. Replace kod yang korang copy time step 2 dengan code yang dah di-compress nie. Save template.
Ni web speed report aku lepas compress kod guna CSS Compressor:


Web Speed Report for:http://anirffas.blogspot.com
Page Size:73,280 Bytes
ResponseTime:0.36 Seconds
28 Kbps:20.45 Seconds
56 Kbps:10.22 Seconds
64 Kbps:8.95 Seconds
128 Kbps:4.47 Seconds
256 Kbps:2.24 Seconds

1 comment:

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)