Saturday, February 27, 2010

Home » , » TIPS: Pemakanan yang betul !

TIPS: Pemakanan yang betul !



Let's talk about nutrition. Aku pernah terbaca satu artikel ni dan aku rasa sangat wajib untuk aku share dengan semua. Tips yang berguna untuk cara pemakanan yang betul berdasarkan apa yang Nabi Muhammad s.w.t kita amalkan. Sunnah Nabi, kita buat dapat pahala. Sunnah Nabi bukan saja dalam bab-bab macam sembahyang sunat & etc tapi dalam bab pemakana pun, ada.

Jangan makan !
  • susu + daging 
  • ikan + susu 
  • ikan + telur 
  • susu + cuka 
  • daging + ikan 
  • ayam + susu 
  • ikan + daun salad 
  • buah + susu (koktel) 
Kenapa daging + ikan tak boleh ?
Ini disebab daging ayam ada ion+ dan ikan pulak ada ion- . FYI, kalau dua-dua makanan ini dicampur, then akan terjadi reaksi biokimia yg akan merosakkan usus kita. Beware oke.

Kenapa Nabi mengajar kita makan dengan tangan then jilat jari jemari lepas habis makan ?
Ahli sains menemui bahawasanya terdapat banyak enzyme (alat pencerna makanan) terkandung di celah celah jari iaitu 10 kali ganda banyaknya daripada terdapat dalam air liur.

 Elakkanlah semua ni. Aku pun kadang-kadang hentam keromo jugak makan semua ni. -.-'


2 comments:

  1. ang mmg suka MELANTAK kan kan ? so ta sedaa je mkn ap time tuu :P

    ReplyDelete
  2. abes... koktel ak!!!

    ReplyDelete

Justin Guarini said,"Either positive or negative comments are good because it shows I am still relevant." So, leave your comment here :)