Saturday, February 27, 2010

TIPS: Pemakanan yang betul !



Let's talk about nutrition. Aku pernah terbaca satu artikel ni dan aku rasa sangat wajib untuk aku share dengan semua. Tips yang berguna untuk cara pemakanan yang betul berdasarkan apa yang Nabi Muhammad s.w.t kita amalkan. Sunnah Nabi, kita buat dapat pahala. Sunnah Nabi bukan saja dalam bab-bab macam sembahyang sunat & etc tapi dalam bab pemakana pun, ada.

Jangan makan !
  • susu + daging 
  • ikan + susu 
  • ikan + telur 
  • susu + cuka 
  • daging + ikan 
  • ayam + susu 
  • ikan + daun salad 
  • buah + susu (koktel) 
Kenapa daging + ikan tak boleh ?
Ini disebab daging ayam ada ion+ dan ikan pulak ada ion- . FYI, kalau dua-dua makanan ini dicampur, then akan terjadi reaksi biokimia yg akan merosakkan usus kita. Beware oke.

Kenapa Nabi mengajar kita makan dengan tangan then jilat jari jemari lepas habis makan ?
Ahli sains menemui bahawasanya terdapat banyak enzyme (alat pencerna makanan) terkandung di celah celah jari iaitu 10 kali ganda banyaknya daripada terdapat dalam air liur.

 Elakkanlah semua ni. Aku pun kadang-kadang hentam keromo jugak makan semua ni. -.-'


Saturday, February 13, 2010

Cerdik tak?



PENOREH GETAH BUAT REPORT POLIS.

Penoreh getah masuk ke balai polis dan memberi ucapan selamat pagi.

Polis : Selamat pagi. Ada apa hal ni?
Penoreh: Saya nak buat report tuan.

Polis: Report pasal apa?
Penoreh: Kawan saya dibaham harimau time menoreh getah tadi.
Polis: Pukul berapa?
Penoreh: Ia tak pukul pun. Ia terkam je.
Polis: Habis tu?
Penoreh: Tak habis, ada tinggal kepala dan badan sikit.

*Si Polis sedang mengepal penumbok.