Wednesday, February 8, 2012

Spain, Brazil, Poland New Kit 2012

Beberapa gambar jersey baru negara Spain, Poland dan Bazil dan juga mesej kempen mereka. Kemain style jersey-jersey depa. Kena rembat juga satu nanti hikhik.

Spain: El pasado no cuenta, todo vuelve a empezar



Ya, video ni dah lama tapi aku baru tengok hihi. Style gila kot.


"Ingat mama driver kamu ke?"


Hoi. Hahah, k permulaan yg kasar. Bukan apa, teruja menaip lepas 6 bulan tak update blog ni. Sekarang tengah tunggu result SPM, tu yang free. K berbalik kepada apa yang aku nak tulis. Apa yang nak dicerita ni bukanlah benda besar pun. Cerita yang dah basi tapi tetap nak cerita.

Masa aku masih Form 5, aku tumpang sorang kawan aku balik rumah. Bila mak dia mai, aku jadi segan. Ya, aku memang seorang yang pemalu. Aku suruh dia duk sekali dengan aku kat belakang. Dia pun setuju. Bila masuk ja kereta, mak dia tegur dia,"Angah, kenapa duk belakang? Duk depan la. Ingat mama driver kamu ke?" Macam tu la ayat dia. Tak ingat sangat mama ka, ibu ka, umi ka. Hahah, biarkan.

Sungguhlah tersentap dekat ayat 'Ingat mama driver kamu ke?'  Aku mula pikiaq, adakah beradab atau tak bila kita duk belakang dan biar mak/abah drive sorang-sorang kat depan? Like a boss la pulak. Ka aku sorang saja yang tak tau lagi benda tu tak beradab? K -,- Sungguhlah aku rasa malu sebab sebelum kejadian tu, memang selalu aku duk belakang kalau abah aku mai jemput kat hostel. Aku tak suka duk depan. Takpa la, lepas ni, kalau tak ada siapa kat depan, aku duk la. Nak sembang pun lagi dekat dan mesra hikhik.

Sunday, July 10, 2011

Bersih tak bersih, yang pasti hari ini hari senyum lebar - PLKN Siri 9/2012


Hari ni hari terbaik aku, terbaik sangat. Kalau boleh, aku nak belanja sesiapa yang ada depan aku tapi itu la, time hari kegembiraan aku jugaklah habuk penuh dalam wallet. Aku buka nak caakap pasai Ambiga ka, Bersih ka, apa ka.. Yang happy sangat ni bukan apa, aku tak dapat PLKN Siri 9/2012. Tu saja. Maknanya aku boleh teruskan dengan perancangan hidup aku lepas SPM yang siap dirancang. InsyaAllah, kalau tak ada aral yang melintang, berjalanlah plan aku tu.

Kenapa yang aku tak suka sangat PLKN?

Sorry to say, buang masa. Aku boleh agak orang akan cakap aku tak ada semangat patriotik la, apa la.. Aku tak kisah sebab lepas SPM, banyak benda boleh aku buat. Lesen kereta, tolong mak abah aku ka (bajet sikit hehe) Jujur aku cakap, kalau elaun banyak, insyaAllah aku nak pi. Agak-agak, kalau semua budak otak set macam aku, bankrap kerajaan.

Senior aku ada cakap, PLKN ibarat stand for perjalanan lurus ke neraka. Aku ada dengar pengalaman diorang. Aku rasa macam susah ja nak survive kat sana. Aku pun bukan jenis yang bergaul dengan orang. Environment kat sekolah aku lain daripada sekolah lain. Tak tau nak cakap mana tapi memang aku takut nak bergaul dengan orang luar. Itu masalah aku.

Itu je lah yang aku nak membebel. Teringin nak dengar kisah orang lain yang pernah masuk PLKN :)

Sunday, June 26, 2011

Jangan terbang tinggi kalau niat pun tak betul.


Trial SPM dah nak dekat dan aku agak gelabah. Sampai sekarang, apa yang kawan aku cakap masih aku terfikir sampai sekarang. Asalnya petang hari tu nak pergi kelas Quran Sunnah. "Ikut hati memang aku tak larat nak pi tapi takpa la. Aku nak dapat A+ untuk subjek QS ni." Itu apa yang aku cakap dekat kawan aku. Selamba dia balas, "Saff, pi kelas sebab nak dapat reda oke." Agak panjang aku berfikir lepas tu. Nawaitu perlu ubah. Selama ni memang aku pi kelas tambahan semua tu sebab nak dapat 12A+ tapi aku lupa kena ikhlas. Reda Allah tu penting. Reda cikgu-cikgu. Reda ibu bapa.

Dan malam tu batang hidung aku terkena lagi. Kawan aku yang sorang ni suruh beli majalah Sinergi dekat dia. Sempat la jugak aku belek majalah tu. Cover last sekali majalah tu ada satu hadis. Makan dalam hati aku.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, "Sesiapa yang mempelajari ilmu yang boleh mendapatkan keredhaan Allah, sedangkan dia mempelajarinya kerana ingin mendapatkan habuan dunia, dia tidak akan dapat mencium bau syurga di hari akhirat kelak.”

Aku study sebab nak dapat 12A+ lepas tu boleh further study in Australia. Memang salah niat tu. Jangan terbang tinggi kalau niat pun tak betul. Berubah.